:)
5 listopada sprawdzian z czego to nie wiem ;p
jak ktoś wie to niech pisze
robi ktoś ściągę? jak tak to ja bardzo poproszę
Materiał na spr. autorstwa Marity
Present perfekt : używamy żeby opisać taka sytuacje która się jeszcze nie zakończyła , i taka która rozpoczęła się w przeszłości i trwa nadal
tworzymy zdania za pomocą posiłkowego czasownika o nazwie have lub has tyle że has stosujemy przy osobach : he she it!!
reszta osob jest have
teraz jak tworzymy pytania: przez przestawienie has lub have na początek zdania
np Has she cooked dinner yet? co znaczy czy ona ugotowała już obiad ?
zdanie twierdzące: osoba +have/has+czasownik jak jest regularny to dodajemy końcówkę -d lub ed, jak jest nieregularny wykuć na pamięć
PRESENT SIMPLE tego czasu używamy do wyrażania czynności które się powtarzają , uczuć...
zdanie twierdzące : OSOBA +czasownik+reszta zdanie
zdanie przeczące dodajemy not do operatora operatory w tym czasie to do i does
Zdanie pytające : Do / Does (przy he she it)+ osoba +forma główna czasownika + reszta zdania np : Does she cook very well? Czy ona gotuje bardzo dobrze?
Past Simple : określamy czynność która nastąpiła w przeszłości ale dokładny moment jej rozpoczęcia nie jest nam znany np He wanted to see you last week - on chciał zobaczyć się z tobą w zeszłym tygodniu
Operator w tym czasie to : DID w zdaniach pytających i przeczących
zdanie twierdzące : osoba+ czasownik z końcówka -d lub -ed albo jest nieregularny to wtedy lipa bo trza mieć tabelkę +reszta zdania
zdanie pytające did +osoba+ forma podstawowa czasownika + reszta zdania np Did he want to see you last week?
przeczenie dodajemy not do did
beka bedzie jak nie zalicze
ja nie powiem, że było proste, bo dla mnie nie było... Gdyby nie Kasia, to ciężko by ze mną było... Czuję, ze dzięki niej zaliczyłam, więc jak tu kiedyś zajrzysz to wiesz, WIELKA DLA CIEBIE
no wiem, ze mają gorzej ale ja zawsze tępa z anglika byłam i zawsze będę
nie ma to jak matma, fiza, chemia...